Logo GOK Charsznica

menu

Licznik odwiedzin

W tym miesiącu: 1070
W sumie: 56332

Konkurs Na Najcięższą Polską Główkę Kapusty

Konkurs wspiera:

 

 

 

REGULAMIN KONKURSU

„NAJCIĘŻSZA POLSKA GŁÓWKA KAPUSTY – 2020”

 

  1. Organizatorem Konkursu jest Gminny Ośrodek Kultury w Charsznicy oraz Bejo Zaden Poland.
  2. Konkurs ma charakter otwarty dla terenu całego kraju.
  3. Przedmiotem Konkursu jest wyhodowanie najcięższej główki kapusty głowiastej białej.
  4. Organizatorzy nie określają sposobów i metod wyhodowania konkursowej główki kapusty (brak badań na zawartość azotanów).
  5. Jedynym kryterium oceny jest waga główki kapusty (bez korzenia) wraz jej liśćmi wierzchnimi, które muszą być zdrowe, zielone i niepodgnite.
  6. Konkursową główkę kapusty, opisaną z imienia i nazwiska oraz nr tel. kont. właściciela, należy dostarczyć do siedziby Gminnego Ośrodka Kultury w Charsznicy przy ul. Kolejowej 1 w Miechowie-Charsznicy w dniu 13 września 2020 r. od godziny 14:00 do godziny 17:00.
  7. Osoba zgłaszająca kapustę do Konkursu dostarcza ją na koszt własny.
  8. Finał konkursu odbędzie się w dniu 13 września 2020 r. o godz. 18:00.
  9. Każda osoba biorąca udział w Konkursie otrzyma pamiątkowy Dyplom, a finaliści z miejsc I – III nagrody rzeczowe ufundowane przez BEJO ZADEN POLAND.
  10. Uczestnictwo w Konkursie jest równoznaczne z akceptacją warunków Regulaminu oraz wyrażeniem zgody do publikowania oraz zamieszczania przez Organizatorów w swoich materiałach i kampaniach promocyjnych, informacji o Konkursie, zdjęć z Konkursu oraz o imionach i nazwiskach zwycięzców i uczestników Konkursu.

 

 

 

13 września 2020 w Miechowie-Charsznicy przy ul. Kolejowej 1 przeprowadzono Konkurs „Najcięższa Polska Główka Kapusty – 2020”, którego organizatorem był GOK w Charsznicy we współpracy z Bejo Zaden Poland. Do Konkursu zgłosiło się 18 osób.

Komisja konkursowa, w składzie: Marcin Durman, Mateusz Kania i Szymon Kubit, dokonała ważenia zgłoszonych do Konkursu kapust, w wyniku czego wyłoniono zwycięzców:)

  • I miejsce – Jerzy Peroń, kapusta o wadze 16,30 kg (odmiana Adelco)
  • II miejsce - Przemysław Peroń, kapusta o wadze 15,90 kg (odmiana Adelco)
  • III miejsce - Jakub Garus, kapusta o wadze 13,46 kg (odmiana Menzania)

 

Pozostałe lokaty:

Wojciech Nowak – 13,06 (Novoton)

Mateusz Nowak – 12,98 kg (Novoton)

Marcin Garus – 12,88 kg (Menzania)

Andrzej Peroń – 12,60 kg (Report)

Adam Wolny – 12,32 kg (Novoton)

Joanna Nowak – 12,30 kg (Novoton)

Tomasz Stachowicz – 12,04 kg (Novoton)

Michał Raj – 11,82 kg (Report)

Bartosz Kruszec – 11,56 kg (Report)

Jakub Kruszec – 11,30 kg (Ramco)

Ryszard Kruszec – 11,10 kg (Ramco)

Justyna i Piotr Kruszec – 11,00 kg (Ramco)

Mykola Czajkiewski – 10,58 kg (Ramco)

Andrzej Wrzesień i spółka – 10,50 kg (Jaguar)

Henryk Raj – 9,66 (Report)

 

Wszyscy uczestnicy Konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy za udział. Laureaci trzech pierwszych miejsc otrzymali puchary ufundowane przez GOK w Charsznicy oraz nagrody w postaci 10 tys. nasion kapusty ufundowane przez firmę handlowo-nasienną Bejo Zaden.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za tak duże zainteresowanie Konkursem. Z roku na rok rośnie liczba zgłoszonych kapust (wzrasta również ich waga), co nie pozostawia nam nic innego, jak zaprosić wszystkich na kolejną edycję za rok.

Jeszcze raz gratulujemy i do zobaczenia!!!

 

 

 

***

 

 

Od lewej: W. Nowak, J. Nowak, M. Garus. Miechów-Charsznica, 8.09.2019.

 

8 września 2019 roku, podczas XXV Charsznickich Dni Kapusty, odbył się Konkurs na najcięższą polską główkę kapusty. Do rywalizacji bardzo ambitnie przystąpiło aż 11 osób.

Zadaniem uczestników było wyhodowanie jak najcięższej główki kapusty głowiastej białej.

Fundatorem nagród i organizatorem jednocześnie byli: Gminny Ośrodek Kultury oraz Firma Handlowo-Nasienna Bejo Zaden. Komisja Konkursowa w składzie: dyrektor Bejo Zaden Grzegorz Pastuszka, menager Ireneusz Ruciński oraz dyr. GOK w Charsznicy Szymon Kubit, po wnikliwym zważeniu wszystkich zgłoszonych główek kapusty, ogłosili wyniki:

zwycięzcą Konkursu została Joanna Nowak, której główka kapusty ważyła 14,55 kg.

II miejsce zajął Marcin Garus, z wynikiem 13,80 kg. III miejsce Wojciech Nowak – 13,45 kg.

Pozostałe wyniki: Jakub i Bartuś Kruszec 12,00 kg; Adam i Piotr Gołąb 11,85 kg; Iwona i Mariusz Wolny 11,70 kg; Damian Micyk 10,80 kg; Hubert Bogusz 10,65 kg; Justyna i Piotr Kruszec 10,25 kg. W konkursie wzięli również udział: Ryszard Kruszec i Adam Wolny.

Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy udziału. Laureaci trzech pierwszych miejsc dodatkowo otrzymali po 10 tys. nasion kapusty.


Zwycięzcom oraz wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy!!!

 

 

 

***

 

 

„Najcięższa Polska Główka Kapusty – 2018”

Najcięższa kapusta o masie 11,7 kg pochodziła z gospodarstwa Michała Raja, kolejne o masie 11 kg i 10,7 kg z gospodarstw Henryka Raja i Jakuba Kruszca.

W Jury Konkursowym zasiedli: Grzegorz Pastuszka - dyrektor Bejo Zaden Poland oraz Szymon Kubit - dyrektor GOK w Charsznicy.

 

Kalendarz

październik 2020
Pn
Wt
Śr
Cz
Pt
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Zobacz również

wersja językowa

Zegar

  • :
  • :
Akceptuję

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.